4

Austrått Fort

Austrått Fort er et tidligere tysk festningsanlegg med et gigantisk kanontårn i 5 etasjer. Dette anlegget hadde en viktig strategisk plassering ved innløpet til Trondheimsfjorden.

Anlegget er i dag museum som har knyttet til seg dyktige guider. En guidet tur, på i underkant av en time, tar deg med under jorda, gjennom hele kanontårnet, elektrisitetsverket og mannskapsforlegningen med plass for inntil 200 mann.

Du kan også se Fosen Krigshistoriske Samlinger, en utstilling som omhandler okkupasjonsårene i Fosen.

En 28 cm trippelkanon fra slagskipet Gneisenau er nedstøpt i fjell. Kanontårnet er i fem etasjer med tilhørende fjellanlegg i tre etasjer.  Det består av nærforsvarsanlegg, aggregat, nødaggregat, kjølevannsrom, fyrrom, rom for forlegning, messe, toaletter, ammunisjonsmagasin, ganger og andre lagerrom. Ved inngangen er det skyteskår med stålluke. Kanonen med plattformer er i god stand. Den er bevart med alle maskindeler og er i prinsippet funksjonsdyktig, men ble sveist fast i forbindelse med istandsettelsen tidlig på 1990-tallet.

Fortet er kun åpent i sommersesongen, men det er fullt mulig å bestille omvisning hele året!

Ta kontakt med kultursenteret på 72 51 55 10 i vår åpningstid hvis du ønsker å bestille en omvising. 

 

Åpningstider sommeren 2020:

Austrått Fort vil være åpent for besøkende sommeren 2020. Grunnet epidemien som rammer landet har vi blitt nødt til å innføre noen retningslinjer ifm. Smittevern. Dette for å skjerme flest mulig fra korona-smitten. Retningslinjer og tips til hvordan du som besøkende kan være med på å redusere smitte er beskrevet under. Vi vil kun ta imot 10 stk besøkende på hver omvisning. Besøkende skal under omvisningen alltid holde en avstand på 1m.

Omvisninger vil foregå ved fem klokkeslett: 11:00, 12:00*, 13:30, 14:30 og 15:00. Hvis det er bestilt en omvisning i åpningstiden vil ikke denne omvisningen gå for andre besøkende som ikke har bestilt.

*Klokken 12:00 arrangeres det en omvisning inkl. museet i tillegg til kanonen.

I juni måned vil vi ha følgende åpningstider:

30. – 31. Mai: åpent mellom 11:00 – 15:00.

Juni: åpent kun lørdag og søndag fra 11:00 – 15:00.

Videre har vi åpent HVER DAG fra 22. Juni til 16. August fra 11:00 – 15:00.

 

Bestilling

Det er muligheter for å bestille en omvisningfor deg og din familie ved å ta kontakt med Ørland Kultursenter. I åpningstiden er det kun tidspunktene over som gjelder: 11:00, 12:00*, 13:30, 14:30 og 15:00. Utenom åpningstid er det muligheter for å bestille runder etter 16:00 (før 10:30 ved spesielle anledninger.)

Telefon: 72515510 Mail: kultursenter@orland.kommune.no

 

Retningslinjer ifm. Smittevern:

Servicebygget/kiosken: På gunn av plassmangel så er det bare tillatt med EN person inne i kiosken samtidig. Vi oppfordrer besøkende til å betale samlet hvis dere er flere i en gruppe.

Toaletter: Toalettene vil være stengt under hele sesongen. Guidene har nøkkel så hvis det skal oppstå behov kan man spørre de om å få bruke toalettene. Disse blir vasket og desinfisert etter hvert besøk for å hindre smitte.

Betaling: Vi ser helst at besøkende betaler med kort og bruker «tapp» funksjonen. Hvis man ikke har noen annen løsning enn å betale med kontanter, vil vi ikke nekte for dette.

Opphold rundt kanonen: Ta hensyn til alle rundt deg slik de også tar hensyn til deg. Klatring og sitting på kanonen eller er forbudt. Følg skilting og ta hensyn.

Hvis du eller noen i ditt følge føler dere uvel, eller viser tegn til sykdom, så henstiller vi om at dere ikke besøker Austrått Fort.

Priser:

100.- voksen/ 80.- pensjonist / 50,- barn.
Grupper på over 10 personer kr. 80.- pr. pers. Må bestilles min. 2 dager på forhånd.
Utenom sesong er det et oppmøtegebyr på 550,- pr guide i ukedagene og 850,- pr guide i helg.

For å bestille omvisning ta kontakt med Ørland Kultursenter:
Telefon: 72 51 55 10
Mail: kultursenter@orland.kommune.no

_
_
_